xmlns:fb='http://ogp.me/ns/fb#' Apple Cute: First Training in 2011 part 1

Followers

Monday, March 21, 2011

First Training in 2011 part 1



Ok time to update this blog...teehee ^_^last week isnin hingga rabu aku ada training di MSTS Pasir Gudang. Training yang aku ikuti ni BOSIET+ BT.. atau nama panjang nye Basic Ofshore Safety and Boat Transfer .. Sebelum pergi da banyak wat interview ngan ofismate aku yang dah pernah p...argh lagi dengar depa cerita lagi gerun...hohohoho tapi takpe untuk preparation mental and physical jugak...hahahaha

Ini la MSTS


First day... gerak awai la jugak sebab tak tau start kui bape.. tapi just nice 8.30 pagi da terpacak kat situ..and aku dapat kawan namanya za'azalia unik kan namanya ...die mix melayu and sri langka..Hehehe kat situ kami 2 orang perempuan..

Kami berada di kumpulan Biru dalam satu kelas ada 16 orang...yang aku ingat sebelah kanan uncle Chew and sebelah kiri Mala... mala ni lelaki tau...hehehe trainer pon ingat die perempuan mula2.. Selain tu yang Aku ingat Hood ..sebab nama unik jugak( robin hood).lepas tu Mr. Askar from Mumbai sempat la borak2 ngan die pasal infosys..hehe pastu Winston (ni ingat sebab jenama rokok kuikuikui) selain itu abg zul dr TL offshore. Yang lain 2 tu cam muka tapi ingat nama..sorry -_-"

Ok sebelum mula kelas atas2 meja masing ada buku and schedule untuk 3 hari ...erk terkejut 1st day da kene buat HUET.. aduyai dah la tak bawak baju spare sebab assume akan theory je arini...belasah je la

Huet ialah Helicopter Underwater Training..training ni adalah yang paling mencabar la aku rasa.. sebab bermain main dengan air.. hehe legipon non swimmer..mestilah rasa tercabar T_T

ada 8 Exercise iaitu

exercise no 1 & 2 ni bile heli terhempas dan terapong di permukaan lagi.. so pilot akan memberi arahan pada penumpang2 untuk mengactivate kan ebs( emergency breathing system) masing2...dan keluar mengikuti "exit door) one by one..

1) Evacuating Land
2) Evacuating Surface


exercise no 3 -5 ni apabila heli terhempas dan tenggelam perlahan2..di mana pilot tidak boleh memberi arahan kepada penumpang2 (sebab dah dalam air so mane boleh bagi arahan kan..hehe).. semua kene activate ebs masing2.. dan diminta berada selama 7 saat di dalam air

3) Slow sinking
4) Slow sinking + 7s + ebs
5) Slow sinking + 7s + ebs + push windows



exercise no 6-8 ni plak apabila heli ni terhempas dan terbalik..huhu sama conceptnye ngan exercise 3-5 tetapi kedudukan kepala yang berbeza T_T..hahaha tips nye mudah selagi heli ni tak berhenti berputar...JANGAN buka seatbelt tau.. sebab if korang dah buka...korang akan terapung2 semasa heli ni berputar so boley menyebabkan kecedaran..and also JANGAN PANIC (ewah sebab belajar dari kesilapan ) tunggu heli pusing abis then pecahkan tingkap then baru buka seatbelt.. ok...^_^

6) capsized
7) capsized + ebs
8) capsized + ebs + push windows


so tamat la latihan hari pertama...balik dengan basah kuyup sebab tak bawak baju spare -_-"..



nota kaki : sakit perut la pulak -_-" sambung part 2 esok

7 comments:

Baiduri Lynna said...

pengalaman bestu tu yuyu..aku pun mcm nk pegi..tp takut tengelam xtimbul2 dah

Apple Cute said...

hehehe lina..ada lifejacket la...ko terapung 2 confirm punye...hehehe

amypujie said...

agak2 bile nk sambung citer ni..lame bebenor sakit perutnye...hihi

Apple Cute said...

mira : hehehe da hilang idea la plak...hehehe -_-"

amy azrin said...

wahh..best ko nye trainning ni

Apple Cute said...

ah ah amy best2...hehehe ada part 2 and part 3 tapi aku tak tulis lagi...heheh bila entah nak tulisnye ^^

sharkcreep said...

i follow u.. follow me back k?

 

Blog Template by BloggerCandy.com